START   DIGIBORD   STEM   ICT   PROGRAMMA'S   Gmail Drive AgendaBlogger Dropbox Picasa YouTube Symbaloo    
_Programma's
Betekom Gelrode Ourodenberg
Tremelo Rotselaar Baal
   
  Alle onderstaande programma's worden zelf door 't ICEETEEKE gebruikt en standaard op alle klascomputers en laptops geïnstalleerd.
 
 

Unchecky
Veel gratis software probeert tegenwoordig onnodige extraatjes mee te installeren.
Unchecky is een handig programma dat automatisch vinkjes weghaalt bij de installatie van software. Unchecky haalt veel vinkjes weg bij installaties, maar de bescherming is zeker niet 100%, dus je zult wel zelf goed op moeten blijven letten. Ook moet je zelf nog op knoppen als 'accepteren' of 'afwijzen' klikken. Waakzaamheid blijft geboden, maar Unchecky voorkomt in ieder geval de installatie van veel rommel.

http://unchecky.com/files/unchecky_setup.exe

   

Adobe Reader
Adobe Acrobat Reader is het meestgebruikte gratis programma voor het weergeven, afdrukken, annoteren en ondertekenen van pdf-bestanden.

https://get.adobe.com/nl/reader/

   

Adobe Flash Player
Adobe Flash Player is een belangrijke gratis uitbreiding voor je internetprogramma. Dit programma zorgt ervoor dat 3D-effecten, video's en geluid op internet goed afgespeeld kunnen worden. Bijvoorbeeld YouTube maakt volop gebruik van Adobe Flash Player. Als je op internet surft met Chrome heb je deze Adobe Flash Player niet apart nodig. Hij zit al ingebakken in Chrome.

https://get.adobe.com/nl/flashplayer/

   

Adobe Shockwave Player
Shockwave Player zorgt voor het vlot afspelen van multimedia op internet. Je kan het zien als een toevoeging op de bovenstaande Adobe Flash Player. Deze zorgt voor de vlotte weergave van 3D-effecten, video's en geluid, maar Adobe Shockwave Player voegt hier interactiviteit aan toe. Heel nuttig bij interactieve oefeningen en educatieve spelletjes.

https://get.adobe.com/shockwave/

   

Adobe Air
Adobe Air is een kleine uitbreiding van je computer die je toelaat om interactieve oefeningen en spelletjes te kunnen gebruiken. Installeer Adobe Air bij op je computer wanneer je Adobe Flash Player en Adobe Shockwave Player al hebt, maar de interactieve oefening nog steeds niet blijkt te werken.

https://get.adobe.com/air/

   

Java
Java is een uitbreiding die op allerlei toestellen werkt, zoals pc's, laptops, autoradio's, wekkers, smartphones, gameconsoles,... Met Java kun je spelletjes spelen, foto's uploaden, online chatten, virtueel rondreizen, onlinetrainingen, online bankieren, interactieve kaarten,... Rekenweb.nl is een voorbeeld van een website die gebruik maakt van Java. Wel even opletten met Chrome want dit internetprogramma ondersteunt Java niet meer.

https://www.java.com/nl/

   

Microsoft Silverlight
Microsoft Silverlight is een uitbreiding van je computer die door sommige websites wordt gebruikt voor het weergeven van multimedia. Bekijk het als een aanvulling op Adobe Flash Player en Shockwave Player. Wanneer je een educatieve toepassing of spel niet kan spelen en je wordt gevraagd om Microsoft Silverlight te installeren, dan geef je hiervoor de toestemming.

https://www.microsoft.com/silverlight/

   

VLC Media Player
Een simpele, snelle en krachtige mediaspeler die in staat is bijna alle soorten audio en video moeiteloos af te spelen. Denk hierbij aan bestanden, disks, webcams, apparaten en streams. Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar allerlei codecs. Deze zitten reeds ingebakken in VLC Media Player, waardoor deze netjes de gewenste bestanden afspeelt.

http://www.videolan.org/vlc/

   

Ninite
Op de website van Ninite kan je zelf een bestand samenstellen met de gratis programma's die je automatisch op je computer wil laten installeren. Je vinkt de gewenste programma's aan, klikt op de groene knop Get Installer en er wordt één bestand gedownload. Dit open je met een dubbele klik en enkele minuten later zijn je programma's netjes geïnstalleerd. En dit alles in de meest recente versie, zonder reclame en in je eigen taal. Gedaan met jezelf suf te klikken. Ninite kan ook gebruikt worden om reeds geïnstalleerde programma's te updaten naar de nieuwste versie. Bijna alle programma's op deze pagina kan je automatisch laten installeren met Ninite.

https://ninite.com/

   

Chrome
Deze snelle en moderne internetbrowser is volgens 't ICEETEEKE momenteel de beste keuze om op internet te surfen. Chrome heeft de bovenvermelde Adobe Flash Player reeds ingebakken, dus die hoef je niet meer te installeren. Verder is Chrome makkelijk uit te breiden met handige extensies en hierbij wil ik Adblock Plus onder de aandacht brengen. Deze extensie blokkeert reclame, gevaarlijke software en eventueel sociale mediaknoppen zodat je van een fijnere en snellere surfervaring kan genieten.
Wel even opletten met Chrome want hij weet heel graag vanalles en nog wat van je, dus neus even rond in de instellingen en zet wat zaken uit (wachtwoord onthouden, vertalen, actief blijven op de achtergrond, geschiedenis,...)

https://www.google.nl/chrome/browser/desktop/

   

Teamviewer
Dit programma stelt je in staat om vanop afstand in een ander toestel mee te kijken en over te nemen. Hiervoor is steeds de toestemming van de eigenaar nodig via een ID en een wachtwoord dat moet doorgegeven worden. Heel handig om snel en vanop afstand hulp te bieden.

https://www.teamviewer.com/nl/

   

CDBurner XP
Bestanden op een schijfje branden kan heel gemakkelijk met CDBurner XP. Tenminste voor de zeldzame keren dat je dit nog gebruikt. Cd's en dvd's zijn volledig ingehaald door usb-sticks en online diensten zoals Dropbox, OneDrive, Google Drive,... Met CDBurner XP kan je alleszins alle soorten schijfjes maken (cd, dvd, Blu-Ray, audio, video, data, iso, schijf kopiëren,...) en voorzien van een hoesje. Klein, snel en handig programma, meer heb je niet nodig.

https://cdburnerxp.se/

   

Picasa
Met Picasa kan je op een makkelijke manier je foto's organiseren, bewerken, verfraaien en online zetten. Piicasa werkt samen met Picasa webalbums en sinds kort is hier Google Foto's bijgekomen, wat de mogelijkheden online verder uitbreid. Bij het uploaden van foto's wel wat opletten, want voor je het weet staan de foto's van je kerstdiner thuis tussen de foto's van je leerlingen op de website van de school.

https://picasa.google.com/

   

Pixresizer
PIXresizer helpt je om op een makkelijke manier je afbeeldingen te verkleinen, te draaien, ze om te zetten in grijswaarden en om te zetten naar een andere afbeeldingsformaat zoals JPEG, GIF, BMP, PNG en TIFF. De grote kracht van PIXresizer ligt erin dat dit programma een hele map met foto's tegelijk kan bewerken. Nadeel is dan weer dat het programma enkel in het Engels beschikbaar is.

http://bluefive.pair.com/pixresizer.htm - Handleiding PIXresizer (via Lerarentools.be)

Alternatieven: XnView & Irfanview

   

7-Zip
Soms ontvang je een ingepakt (gezipt) bestand met hierin meerdere bestanden. Je kan dit uitpakken via het programma dat standaard op je computer staat, maar dat werkt niet zo makkelijk. 7-zip werkt veel handiger, sneller en kent alle soorten ingepakte bestanden.. Download je ingepakte bestand en sla het ergens op. Klik nu rechts op het ingepakte bestand, kies voor 7-zip en vervolgens voor Pak uit naar "naam van je map". Het zip-bestand wordt snel omgezet in een map en klaar.

http://www.7-zip.org/

   

Classic Shell (Windows 8, 8.1 en 10)
Sinds Windows 8 heeft men een einde gemaakt aan de startknop en de handige menu's waaraan we zo vertrouwd geworden waren. Men heeft dit met Windows 8.1 en Windows 10 wat terug gedraaid, maar niet echt zoals het vroeger was. Met Classic Shell installeer je terug de startknop en de vertrouwde menu's erachter. Vooral de vertrouwde zoekfunctie die je vindt door gewoon op je startknop te klikken en iets te typen maakt van dit programma een aanrader.

http://www.classicshell.net/